«

»

Teatrul National Vasile Alecsandri din Iasi

Fondatorii Teatrului din Iasi au fost Vasile Alecsandri, Mihail Kogalniceanu, C.Negruzzi. Teatrul din Iasi a luat fiinta in 1840.

Cladirea in care isi desfasoara activitatea Teatrul National Vasile Alecsandri din Iasi a fost construita intre anii 1894-1896. Imobilul este o cladire eleganta, in stil baroc, dupa planurile arhitectilor vienezi Fellner si Helmer. Infotravelguide.ro mentioneaza ca acesti arhitecti au proiectat constructii similare in Praga, Viena, Odesa, Zurich.

Inaugurarea Teatrului National a avut loc in decembrie 1896, cu spectacolul Fantana Blanduziei de Vasile Alecsandri.

Interiorul se remarca prin plafonul pictat de Al. Goltz in culori pastelate, care reprezinta alegorii parasidiace cu nimfe si ingeri, prin cortina pictata in 1896 de M. Lenz, care prezinta in centru o alegorie a vietii, cu cele trei varste, iar in dreapta este alegoria Unirii Principatelor Romane. Foarte frumos este si candelabrul de cristal de Venetia cu 109 becuri.

Odata cu teatrul a fost inaugurata si centrala electrica si astfel din acel an (1896) orasul Iasi a fost iluminat electric.

In anul 1956, cu prilejul aniversarii a 140 de ani de la primul spectacol in limba romana, Teatrul din Iasi primeste numele de “Vasile Alecsandri”.

In cladirea Teatrului National Vasile Alecsandri din Iasi functioneaza si Opera Nationala Romana din Iasi.

Imobilul este inclus pe Lista cladirilor de patrimoniu din municipiul Iasi.

  • Adresa: Strada Agatha Barsescu nr. 18


Vizualizaţi Teatrul National Vasile Alecsandri din Iasi pe o hartă mai mare