«

»

Parcul Herastrau din Bucuresti


Parcul Herastrau este cel mai mare parc din Bucuresti, cu o suprafata de peste 100 de hectare, avand o parte destinata agrementului si relaxarii active, iar cealalta – o zona linistita, prielnica odihnei si dedicata unor activitati culturale.

Prima oara a fost proiectata zona linistita a parcului, de catre arhitectii Pinard, Rebhun si Octav Dobrescu, care s-au ocupat de peisagistica, alei si vegetatie. In aceasta parte a Herastraului se afla doua teatre, unul pentru spectatori adulti, iar altul pentru copii, debarcadere, umbrare pentru lectura si sah, pavilioane pentru expozitii. Parcul s-a extis mai tarziu si pe malul nordic al lacului, a doua zona fiind proiectata de arhitectii Visan si Mateescu.


Lacul Herastrau
are o suprafata de aproximativ 70 de hactare si este folosit pentru activitati sportive si de agrement precum plimbarile cu barca sau vaporasul. Malurile lacului sunt indiguite, iar pe cel stang se afla o ecluza, proiectata de inginerul Dorin Pavel si construita intre 1933-1936, prin care se poate face trecerea vaporaselor in lacul Floreasca.

Aleea ce inconjoara lacul reprezinta un traseu popular pentru cei ce fac jogging, perimetrul acestuia sau lungimea unui ocol fiind de aproximativ 5-6 kilometri.

In 1995 a fost amenajat Harastrau Skate Park la intrarea dinspre Piata Charles de Gaulle. Infotravelguide.ro mentioneaza ca intrarea este gratuita si accesul se poate face oricand, non-stop. Skate Park dispune de piste tip: Street Course, Quarter Pipe, Spine si Vertical Ramp. Aici se organizeaza periodic evenimente si competitii de BMX, skateboard sau role.

Parcul abunda in monumente sculpurale, dintre care se remarca Aleea Cariatidelor, realizata de Constantin Baraschi si inaugurata in anul 1939 cu ocazia “Lunii Bucurestilor”. O statuie mai recenta este cea care il reprezinta pe generalul de Gaulle, dezvaluita in anul 2006, in perioada Sommet-ului Francofoniei.

Expoflora este un eveniment organizat anual care consta in amenajarea de decoruri florale pe o suprafata de circa 15 hectare. De asemenea, zeci de firme de specialitate participa la expozitia cu vanzare ce prezinta sute de specii de plante si accesorii de casa si gradina.

Gradina Japoneza este un proiect pus in practica din anul 1998 si sustinut de Ambasada Japoniei in Romania si de Fundatia Comemorativa a Expozitiei Mondiale Japoneze.

Insula Trandafirilor, incadrata intre doua poduri arcuite, expune frumoasele aranjamente de roze de la inceputul lunii iunie pana toamna tarziu.

In parcu Herastrau se afla, la intrare din soseaua Kiseleff, Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti,unul din primele muzee etnografice in aer liber din lume, care prezinta o adevarata sinteza a satelor din intreaga Romanie.


Vizualizaţi Parcul Herastrau Bucuresti pe o hartă mai mare