»

Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”


Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucuresti este unul din primele muzee etnografice in aer liber din lume. Aici este prezentata imaginea satului romanesc, in orginalitatea, unitatea si diversitatea sa, o adevarata sinteza a satelor din intreaga Romanie. Expozitia permanenta este constituita din complexe autentice, considerate reprezentative pentru arhitectura zonelor de unde au fost mutate pentru a face parte din muzeu.

Se pot vizita case cu anexe gospodaresti, mori de vant si de apa, biserici, troite, fantani, instalatii tehnice, ateliere mestesugaresti; transferate din toate marile provincii istorice ale Romaniei. Infotravelguide.ro mentioneaza ca majoritatea caselor dateaza din secolele XVII – XX si au fost cumparate de la taranii care le-au locuit candva. Vizitatorii pot admira in interiorul caselor mobilier, decoratiuni, unelte si diverse obiecte traditionale autentice.

Muzeul detine si o bogata colectie documentara de o mare importanta istorica si etnografica, aceasta fiind compusa din studii si schite, manuscrise, fotografii si negative, planse, clisee pe sticla, provenite din cercetarile de teren si din studiile ulterioare.

Infiintarea Muzeului Satului se datoreaza eforturilor si cercetarilor unei echipe de specialisti coordonate de Dimitrie Gusti, fondatorul Scolii Sociologice din Bucuresti. Viziunea lui Gusti asupra acestui proiect era in favoarea originalitatii si a infatisarii lucrurilor adevarate, ce sa “placa nu numai ochiului”, considerand putinele muzee etnografice in aer liber existente la acea vreme “in mare masura romantice”. Obiectivul muzeului era de a prezenta vizitatorilor realitatea, viata satului asa cum era ea traita de catre tarani. Gusti chiar a adus periodic familii de tarani din satele de origine – uneori chiar fostii prioprietari – sa locuiasca in casele expuse si sa creasca pasari si diverse animale in curte.

Inaugurarea a fost facuta in prezenta regelui Carol al II-lea pe 10 mai 1936. Initial, satul-muzeu avea o suprafata de 6,5 hectare unde erau amplasate numai 33 de structuri.

In prezent Muzeul Satului cuprinde 121 de structuri arhitecturale, 338 de monumente si 53.828 de obiecte populare, un patrimoniu considerabil prin volum precum si prin diversitate. Constructiile sunt dispuse pe suprafata exopzitiei in aer liber dupa un plan elaborat de dramaturgul si scenograful V. 1. Papa, ce respecta harta Romaniei si vecinatatea provinciilor ce o compun.

In incinta muzeului se organizeaza cu diferite ocazii targuri si expozitii cu vanzare, concerte si spectacole de dans popular. Este de mentionat si Sala “Gheorghe Focsa”, ce gazduieste pe tot parcursul anului expozitii de fotografie, port popular, pictura. De asemenea, conducerea muzeului se implica si sustine expozitii in strainatate, precum “Arta lemnului in Romania”, deschisa la Centrul Roman de Cultura si Cercetare din Venetia.

  • Adresa: Soseaua Kiseleff nr. 28-30
  • Telefon: 021.317.91.03
  • Fax: 021.317.90.68
  • E-mail: contact@muzeul-satului.ro
  • Programul expozitiei in aer liber: luni: 9:00 – 17:00; marti – duminica: 9:00 – 19:00
  • Programul salii de expozitii “Gheorghe Focsa”: miercuri – duminica 11:00 – 19:00
  • Program Poarta Miorita: miercuri – duminica: 10:00 – 18:00
  • Ptret/Tarif:

Adulti: 6 lei
Elevi, studenti: 1,5 lei

  • Intrarea gratuita:

Prescolari
Veterani
Persoane cu dizabilitati
Membri ICOM, ICOMOS, ASER, AMAR, AEOM
Specialisti din muzee
Angajatii Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National
Angajatii Institutului National de Cercetare in Domeniul Conservarii si Restaurarii
Elevii si studentii cetateni romsni din afara granitelor tarii, bursieri ai statului roman

  • Servicii si facilitati:

Autoghid
Ghid in limba romana
Ghid in limbi straine: engleza, franceza, spaniola, italiana, rusa
Magazin de suveniruri


Vizualizaţi Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” pe o hartă mai mare