«

»

Muzeul de Istorie a Evreilor din Romania “Dr. Moses Rosen”

Muzeul de Istorie a Evreilor din Romania Dr. Moses Rosen este gazduit de o fosta sinagoga din Bucuresti – Unirea Sfanta – construita in 1910 si transformata in spatiu expozitional din 1978. Initiativa pentru a creea aceasta institutie revine unui colectiv de istorici si in mod special conducatorului Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si fostul Sef Rabin al Cultului Mozaic din Romania – Dr. Moses Rosen.

Colectiile expuse urmaresc istoria evreilor pe teritoriul romanesc incepand cu secolul al II-lea si prezinta prin mii de exponate: viata cultural-comunitara, creatia stiintifica, literara si artistica, aspecte politice si economico-sociale.

Arta sinagogala reprezinta un important punct de atractie. Infotravelguide.ro remarca ornamentele de Tora – coroane, rimonim si tasuri, hanukii, sfesnice, menore, suporturi de lumanari sau ulei pentru Hanuca, farfurii si platouri din argint sau faianta pentru Sederul de Pesah, cutii pentru ars mirodenii.

Viata de cult este prezentata prin vitrine cu carti si obiecte ce evoca sarbatorile evreiesti, fotografii si documente privind activitatea rabinilor dr. M. Beck si Marele rabin M. Friedman din Stefanesti; A.L. Rosen si Sef-rabinii I. Niemirower, Al. Safran, Moses Rosen etc.

Se pot vedea machete si fotografii ale unor sinagogi vechi, printre care si macheta “Sinagogii de lemn”, veche de 500 de ani, din Piatra Neamt. O piesa originala si de mare valoare este chivotul sinagogii din Stefanesti.

Literatura autorilor evrei din Romania este prezentata prin volume, documente, dar si fotografii. Este consacrata activitatea Editurii Hasefer, care a publicat peste 180 de carti privind istoria evreilor in Romania. Un spatiu considerabil al expozitiei este dedicat culturii si literaturii idis. O fotografie de grup din 1908 expusa aici a surprins primul congres de limba idis, tinut la Cernauti.

Teatrul este depictat prin vitrinele cu costume, o scena miniaturala, fotografii, cronici, programe si alte documenate. Aflam despre primul teatru idis, aparut in 1876 la Iasi si cum tot in acelasi an, in revista “Curierul” a fost publicata prima cronica despre teatrul evreiesc, semnata de Mihai Eminescu. Este prezentata activitatea teatrelor “Baraseum” si a Teatrului Evreiesc de Stat de astazi.

  • Adresa: Strada Mamulari nr. 3
  • Program: luni – joi: 9 – 14; vineri, duminica: 9 – 13; sambata: inchis
  • Telefon: 021.311.08.70
  • Fax: 021.315.10.45


Vizualizaţi Muzeul de Istorie a Evreilor din Romania “Dr. Moses Rosen” pe o hartă mai mare